Pondělní zamyšlení

Vývoj dodávek PC na český a slovenský trh, jejichž čísla zveřejnili analytici společnosti Gartner, napovídá mnohé o změnách, které se odehrávají nejen u koncových uživatelů, ale i v podnicích. Analytička Gartneru Anette Jumpová nám k situaci poskytla následující komentář:

Během třetího čtvrtletí 2013 bylo na český trh dodáno 245 233 PC, což představuje meziroční pokles o 18 %. Nicméně ve srovnání s předchozím čtvrtletím došlo k nárůstu dodaných PC o 20 %. Za stabilní lze v současné době označit dodávky stolních PC se 6% nárůstem, zatímco výrazný pokles dodávek notebooků o 28 % je hlavní příčinou celkového poklesu trhu s PC. Významnými důvody také zůstávají příklon uživatelů k tabletům (zejména platformě Android) a přetrvávající vysoké ceny ultrabooků.

Poptávka z veřejného sektoru je nadále slabá – neobjevují se žádné zásadní projekty a většina podnikových zákazníků utrácí jen velmi opatrně s ohledem na nejistou ekonomickou situaci.

Lenovo poprvé získalo pozici jedničky na trhu s dvojnásobným náskokem před druhým Acerem. Svou pozici obhájilo v segmentu stolních PC i notebooků, a jasně tak ukazuje svou schopnost růstu nejen v ČR, ale v celém regionu EMEA. Jediným dalším výrobcem, který zaznamenal nárůst, byl Dell. Ostatní významní dodavatelé jako Acer, HP a Asus poklesli řádově o 40 až 45%.

Na slovenský trh bylo ve stejném období (Q3 2013) dodáno 75 tisíc počítačů, což představuje pouze 4% meziroční pokles a zároveň jeden z nejmenších propadů v regionu. Velmi dobré výsledky byly v oblasti stolních PC s nárůstem 14 % (dobře si vedly HP, Lenovo a Dell). Naopak notebooky klesaly identickým tempem – tedy meziročně o 14 %. I zde je hlavní příčinou rostoucí popularita tabletů. Jedničkou na slovenském trhu je taktéž Lenovo, zejména díky růstu v segmentu notebooků, následované HP (to si drží první místo na trhu stolních PC). Acer a Asus ztrácejí zejména díky tomu, že jejich tradiční cílová skupina, tedy koncoví zákazníci, preferuje tablety.

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....