Dest nejdůležitějších technologií pro IoT dle Gartneru

O tom, že IoT, tedy internet věcí, představuje hlavní současný „megatrend“, asi není sporu. Nejde ale o jednoduchou technologii či oblast, kterou by bylo možné snadno uchopit. Kde začít? Věnovat se spíše příležitostem v oblasti správy a údržby vlastních aktiv a majetku? Zaměřit se na zaměstnance a sledování jejich výkonnosti a efektivity? Nebo hledat příležitosti v oblasti B2C? A jaké technologie sledovat a nasazovat?

Odpověď na poslední otázku se minulý týden, jistě i s ohledem na probíhající MWC 2016, kde byl internet věcí jedním ze stěžejních témat, pokusili nabídnout v přehledu deseti nejdůležitějších technologií pro internet věcí v roce 2017 a 2018 analytici Gartneru. Na první dvě místa zvolili téma bezpečnosti IoT a analýzy dat z internetu věcí. V případě bezpečnosti zdůrazňují potřebu zaměřit se na celý řetězec – počínaje zabezpečením vlastního zařízení přes jeho platformu, operační systémy, komunikaci až po systémy, k nimž jsou zařízení připojena a kam jsou přenášena či agregována data. Hlavní problém přitom spočítá v tom, že zatím v podstatě neexistují ucelená „end-to-end“ bezpečnostní řešení pro IoT a zkušených odborníků je také nedostatek. S tím, jak se jednotlivé technologie a jejich zabezpečení budou rozvíjet, budou se v následujících pěti letech postupně objevovat i zcela nové typy hrozeb.

V oblasti analytiky by měli CIO společně s kolegy z byznysu uvažovat zejména o tom, jak lze data sbíraná „věcmi“ využít, propojit, korelovat, případně jaká další sbírat. Mezi typické „cíle“ bude patřit lepší pochopení chování zákazníka (pokud si neumíte představit, co vše lze zjistit z prostého systému měření spotřeby elektřiny, doplněného o pár dalších čidel, doporučujeme vám například loňskou přednášku P. Zandla z Energomonitoru na konferenci NMI’15). Další přínosy mohou být v oblasti dodávky služeb, zlepšování produktů a zejména odhalování a využívání nových obchodních příležitostí, především v podobě tzv. byznys okamžiků a algoritmického byznysu či ekonomiky (viz naše starší sloupky).

A co že je těch osm zbývajících strategických technologií IOT? Jsou jimi nástroje pro správu IoT zařízení, IoT sítě pro zařízení s nízkou spotřebou – a to jednak s krátkým a pak také s dlouhým dosahem, speciální IoT procesory, které budou pohánět zařízení a umožní sběr, šifrování a přenos dat s co nejnižší spotřebou, a pochopitelně též specializované OS pro IoT procesory a zařízení. Dále řešení pro zpracování „proudů událostí“ (event stream processing), IoT platformy, které spojí do jediného produktu všechny nezbytné komponenty IoT systému i související služby a konečně teprve se rodící IoT standardy a ekosystémy.

Sledujete aktivně dění a novinky v oblasti IoT? Co jsou pro vás nejlepší zdroje? Napište nám.

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....