Altron: Technologický stav datových center v ČR

Společnost Altron v rámci mapování trhu datových center v ČR sestavila seznam pěti technologických trendů a zpracovala infografiku která shrnuje základní zjištění. Dále citujeme z tiskové zprávy.

V průměru vznikne v ČR každý rok jedno datové centrum s plochou nad 250 m2. Kromě toho vzniká řada menších technologických prostor, ať již rekonstrukcí a rozšířením stávajících, nebo vytvořením úplně nových. Svou roli přitom hraje využívání evropských dotací a také potřeba provozovatelů modernizovat a rozšiřovat kapacity pro provoz ICT technologií. Nároky IT na výkon infrastruktury neustále rostou a rozvíjí se nové služby a aplikace, především hybridní cloud. Bez pružného a rychlého IT se neobejde prakticky žádný obor podnikání.

Rostoucí výkon IT vyžaduje spolehlivé napájení a chlazení. Nejčastěji je proto vybírán klasický přímý výpar a roste také podíl free-coolingu (vodního chlazení), a to zejména v souvislosti s požadavky na vyšší efektivitu a snížení ekologické zátěže způsobené provozem datových center. „Dostupnost a napájení podle kategorií TIER nejčastěji připadá na základní stupeň, především u malých serveroven. U hostingových a velkých firemních center i z důvodu bezpečnosti a bezvýpadkového provozu doporučujeme technologie splňující kategorii TIER III a IV,“ řekl Petr Ding, technický ředitel společnosti Altron."

Pět technologických trendů datových center v ČR:

1. Datová centra jsou soustředěna především v Praze (62 %)
2. Ročně přibyde nejvíce serveroven (od 20 do 40)
3. Pro chlazení se nejčastěji využívá přímý výpar (DX - Direct Expansion)
4. Průměrný výkon datového centra je do 250 KW (až 85 % datových center)
5. Datová centra nejčastěji dosahují standardu TIER I (60 % všech datových center)

Více konkrétních statistik naleznete v infografice.

 

Infografika_datova_centra_2016

 

 

 

 

 

 

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....