Jak sledovat “nastupující” technologie

Nejdéle „sloužící“ hype křivka je ta věnovaná nově se rodícím (nastupujícím) technologiím – nepřekvapí tak asi, že drtivá většina technologií na ní se nacházejících je umístěna v úvodní fázi před vrcholem přehnaných očekávání (hype maximem) nebo v něm. Fází vystřízlivění si vlastně plně prošla jen jediná z rodících se technologií - virtuální realita (a stalo se tak již před dvaceti lety, jak si jistě mnozí z vás vzpomenou).

S nastupujícími technologiemi je ta potíž, že jich je poměrně hodně (na aktuální křivce jich naleznete přes třicet) a je tedy proto obtížné, sledovat je, byť jen zběžně, všechny – což je, jak analytici zdůrazňují pro udržení či posílení konkurenční výhody, zejména v oblasti urychlující se digitální inovace, naprosto zásadní. Usnadnit by to mohly tři klíčové trendy, do nichž lze podle analytiků všechny technologie roztřídit – a sledovat je jako celky. O co se jedná: transparentní pohlcující zážitky, nástup chytrých strojů schopných vnímat a revoluci platforem.

Transparentní pohlcující zážitky označují fenomén technologií stále výrazně orientovaných na lidi-uživatele a směřujících do fáze, kdy budou lidé, firmy a věci (zařízení připojená k internetu) transparentně propojeny technologiemi které jsou adaptivní, kontextuální a „tekuté“ – provazují pracoviště, domov, firmy a další uživatele. Technologie patřící do této skupiny jsou 4D tisk, mozková počítačová rozhraní, rožširování lidských schopností, volumetrické displeje, technologie vnímající city, připojená domácnost, elektronika s nanotrubicemi, rozšířená a virtuální realita a ovládání gesty.

Chytré stroje schopné vnímat budou důsledkem obrovského nárůstu výpočetního výhodu, prakticky neomezených zdrojů dat a technologií pro jejich zpracování a přizpůsobení se novým situacím nebo řešení zcela nových problémů - to vše povede ke zdrodu nové kategorie strojů (aplikací a senzorů), schopných vnímat a vyhodnocovat. Pod tento trend spadají technologie jako je strojové učení, chytrý prach, congnitivní expertní poradci, chytré zkoumání dat, chytrá pracoviště, konverzační rozhraní, chytří roboti, komerční drony, autonomní auta, zpracování dotazů v přirozeném jazyce, osobní analytika, správa podnikové taxonomie a ontologie, PaaS služby datových brokerů a kontextoví brokeři.

Revoluce platforem označuje rodící se technologie, jež zásadně mění to, jak jsou platformy definovány (vytvářeny) a používány. Posun od technických infrastruktur k ekosystémům podporujícím platformy je základem pro zcela nové obchodní modely spojující lidi a technologie a využívající interní a externí algoritmy. Mezi technologie, které této změně napomáhají, patří neuromorfní hardware, kvantové počítače, blockchain, platformy pro IoT, softwarově definovaná bezpečnost a softwarově definované „cokoliv“ (SDx).

Více si o rodících se technologiích můžete přečíst ve studii doprovázející tuto hype křivku (anglicky, vyžaduje předplatné služeb Gartner), samotnou křivku naleznete níže. Hype křivkám je také věnován online seminář dostupný bezplatně (anglicky).

Na oblast nových technologií - zejména chytrých a účících se strojů a internetu věcí, bude zaměřen také seminář s analytiky Gartneru připravovaný na 22.9. v Praze.

 

emerging-tech-hc-2016

 

 

 

 

 

 

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....