Arduino: Lego éry IoT.

Také jste ho našli pod stromečkem? Malá destička s mikrokontrolérem Atmel, USB portem a několika kilobajty paměti. Možná byla v sadě s nějakým tím shieldem, propojkami, Wi-Fi, nebo dokonce 3G modulem, diodami a senzory. Ano, máme na mysli Arduino, ultimátní technologickou stavebnici éry internetu věcí.

Od představení italské otevřené prototypovací platformy, navržené pro studenty a mládež, uplynulo sice již více než deset let, internet věcí jí ale v posledních měsících a letech vlévá novou krev do žil. Jak trefně naznačuje v jednom ze svých článků na Lupě Martin Malý, Arduino je pro automatizaci (a potažmo internet věcí) tím, čím byl pro svět mikroprocesorů zrod MOS Technologies (a následná záplava kutění, z níž se zrodil svět osmi- a šestnáctibitových domácích počítačů). Je vlastně ještě mnohem víc – nejenže je levné a dostupné (včetně již zmíněných senzorů všeho druhu – světla, vlhkosti, pohybu, plynů, kouře, tepla atd., krokových elektromotůrků, stavových displejů, ovládacích panelů atd.), ale také přístupné a relativně jednoduché – díky propojovacím deskám lze vytvářet funkční sestavy doslova na koleně – bez použití pájky (a s možností vše následně rozložit a vyzkoušet něco jiného).

a000073-arduino-uno-smd-1front

Arduino je prostě lego éry všudypřítomné automatizace a IoT. Chcete si sestavit a naprogramovat automatické LED osvětlení kuchyňské linky? Chcete postavit systém, jenž bude monitorovat vaši devadesátiletou prababičku? Toužíte po systému sledujícím, zda jsou truhlíky na terase dostatečně zalité? Jediné, co vás omezuje, jsou vaše vlastní představivost a nabídka senzorů a dalších doplňků. Ano, Arduino musíte programovat. I když vlastně ani to už nemusíte – na portálech, jako je Temboo, naleznete takřka bezednou studnici hotového kódu, který stačí s minimálními znalostmi programování a syntaxe poskládat. A experimentovat a vymýšlet a možná i přijít s novým skvělým byznys nápadem – jeho ostrá verze sice na stavebnici z Arduina nepojede, ale pro navržení a vyzkoušení prototypu byste jen stěží hledali lepší alternativu (no dobá, je tu ještě Raspberry Pi).

Pokud snad Ježíšek na Arduino zapomněl, můžete to snadno napravit a objednat si startovní sadu u některého z tuzemských dovozců, případně o něco dobrodružněji třeba na čínském Aliexpresu. A rozhodně si ho nenechávejte jen pro sebe – zapojte děti, možná zjistí, že rozblikat nějaké ty diody, zapojit pár senzorů a experimentovat s automatizací domácnosti nebo světem IoT může být zábavnější, než hrát Minecraft nebo „sjíždět“ nejnovější nášup tuzemských youtuberů.

Autor: Lukáš Erben

 

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....