Oracle kupuje Apiary – cena je v řádu “miliard kč”

Softwarový Gigant Oracle oznámil že kupuje necelých šest let starou českou společnost Apiary, která se specializuje na řešení pro poskytování a správu API. Společnost sídlící v Karlíně (a s kancelářemi na západním pobřeží USA) zaměstnává pouze 33 lidí, přesto se cena za transakci podle serveru Aktuálně.cz pohybuje v miliardách korun (respektive vysokých desítkách milionů dolarů, jak HN potvrtil investor a spolumajitel Apiarz Ondřej Bartoš).

Proč je Apiary zajímavé?

V aktuálním magickém kvadrantu pro správu celého životního cyklu API, kam bylo Apiary v roce 2016 poprvé zařazeno (do kvadrantu specializovaných hráčů) uvádí analytici následující silné stránky:

Platforma Apiary podporuje a vede pokskytiovatele API interaktivním prostředím návrhu a správy životního cyklu API. Podporuje jak vyloženě prioduktově orientovaný přístup, kdy zástupci byznysu mohou navrhovat a vytvářet prototypy API, zpířístupnit je případným konzumentům a následně sbírat jejich zpětnou vazbu a využít ji při ladění návrhu API.

Magic quadrant 2016 (2)

Dalšími výhodami Apiary jsou podle analytiků jasná designově orientovaná vize vlastního byznysu založená na rychlém prototypování a udržování aktuální dokukmentace a na přístupu orientovaném primárně na API. To se odráží i na hodnocení a spokojenosti jeho zákazníků.

Apiary uzavřelo již dříve partnerství s Oracle a 3scale v rámci něhož poskytovalo API brány a developerské portály. Impulzem k jeho koupi / prodeji byla možná i nedávná akvizice 3Scale ze strany Red Hat.

Rostoucímu významu API v propojené digitální a "algoritmické" ekonomice jsme se věnovali například v Inside Report 4Q2015.

Další info v TZ Oracle (anglicky).

Autor: Lukáš Erben

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....