Výdaje na IT porostou letos o 2,7 %, CIO v Česku jsou optimističtější

Software a služby patří už tradičně mezi tahouny růstu IT trhu nebo alespoň segmenty, které jej ve slabších letech stabilizují poblíž nuly. Podle analytiků Gartneru bude pro letošní rok platit to první – globální výdaje na IT porostou celosvětově o necelá tři procenta (2,7 %) – to je sice o desetinu procentního bodu méně, než činily předchozí odhady, ale situace ve skutečnosti bude lepší.

„O roku 2017 se hovořilo jako o době návratu investic do IT. Došlo ke konvergenci některých hlavních trendů, jako jsou cloud, blockchain, digitalizace a umělá inteligence. To by za normálních okolností zvedlo výdaje na IT výrazně více než o 2,7 procenta. Nicméně globální trhy ovlivňuje i politická nejistota, díky níž budou některé organizace s IT investicemi spíše vyčkávat,“ komentuje nejnovější odhad vývoje trhu viceprezident Gartneru pro výzkum John-David Lovelock.

Více odhalí i vlastní pohled na jednotlivé oblasti výdajů – vinu na relativně malém očekávaném růstu má zejména oblast koncových zařízení, která v letošním (a dost možná ani příštím) roce bude stagnovat, i poměrně slabé segmenty telekomunikačních služeb a investic do infrastruktury datových center, které porostou pomaleji než celá oblast IT (a v roce 2018 patrně ještě dále zpomalí). Většina růstu, navíc s tendencí mírného zrychlování, tak půjde na vrub oblastem podnikového softwaru a IT služeb.

 

2016 2016 2017 2017 2018 2018
Výdaje Změna (%) Výdaje Změna (%) Výdaje Změna (%)
Systémy datových center 170 -0,6 175 2,6 176 1,0
Podnikový software 333 5,9 355 6,8 380 7,0
Zařízení 588 -8,9 589 0,1 589 0,0
IT služby 899 3,9 938 4,2 981 4,7
Komunikační služby 1 384 -1,0 1 408 1,7 1 426 1,3
Celkem IT 3 375 -0,6 3 464 2,7 3 553 2,6
Zdroj: Gartner, leden 2017

 

To jsou nicméně globální čísla – vývoj v jednotlivých regionech se už tradičně může značně lišit – například vlivem kurzových změn, které v poslední době růst v česku spíše zpomalovaly. Intervence ČNB by ale podle nejnovějších prognóz (zejména s ohledem na vývoj inflace na sklonku minulého roku) mohly skončit již počátkem druhého čtvrtletí – to následně může ovlivnit tuzemský trh oběma směry. Zlevnění hardwaru či softwarových licencí může jeho růst podpořit, na druhou stranu podniky orientované na export budou možná pod novým tlakem na hledání úspor.

Průzkum, který INSIDE už pravidelně dělá mezi tuzemskými CIO, ve čtvrtém kvartále tentokrát naznačil poměrně velký optimismus, co se vývoje IT rozpočtů týče. Pouze 14 % plánovalo v letošním roce jejich snížení (v průměru o 11,9 %), naopak 43 % plánovalo nárůst (v průměru o 15,3 %) a zbývajících 43 % předpokládá pro rok 2017 přibližně stejný IT rozpočet jako v roce minulém. Roste navíc podíl prostředků, které jsou na IT vydávány mimo IT rozpočet – to možná není úplně dobrá zpráva pro CIO, nicméně ukazuje to, že celkový nárůst výdajů je ještě o něco vyšší, než jak jej ilustruje předpokládaná změna IT rozpočtů (kompletní podrobné výsledky INSIDE CIO průzkumu 2016/2017 naleznete v INSIDE Report 4Q 2016).

 

 

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....