Bezpečnost na MZ: jako v Ano, pane premiére.

Bernarde, tvrdíte mi, že zamini přede mnou něco tají?

Ano.

Co?06

To nevím. Přede mou to tají taky.

Jak to víte?

To nevím.

Řekl jste, že zamini přede mnou něco tají, jak to víte, když to nevíte?

Já nevím, co konkrétně tají, pane premiére, ale vím, že ministerstvo zahraničí vždycky všechno před každým tají, to je normální.

Kdo tohle ví?

Rád bych si tuhle otázku vyjasnil. Vy se ptáte, kdo může vědět, co je to, co nevím já ani vy, ale zamini ví, že to před vámi tají, abyste to nevěděl, že oni to vědí. Jenže my víme jen to, že je tu něco, co nevíme a co vědět chceme, ale nevíme co, když to nevíme. Není to tak?

Smím si já něco vyjasnit? Kdo zná všechna tajemství zamini kromě právě zamini?

To je jasné, jenom Kreml.

Jeden z nezapomenutelných dialogů premiéra Jima Hackera s osobním tajemníkem Bernardem Wooleyem se nám vybavil v souvislosti s vyjádřením šéfa českého „zamini“ k rozsáhlému a dlouhodobému úniku informací (a dat), jež ministerstvo zahraničních věcí postihl počínaje září minulého roku.

V duchu legendárního britského sitcomu se vlastně nesla celá kauza, jež během uplynulého týdne postupně probublávala na povrch: Poté, co v úterý portál Neovlivní.cz zveřejnil bleskovou zprávu o úniku, uspořádalo ministerstvo zahraničních věcí bleskovou tiskovou konferenci, na které ministr Zaorálek celý únik potvrdil a prohlásil, že nedošlo k úniku žádných utajovaných materiálů a není ohrožena bezpečnost státu. Jak nicméně následující den upozornil portál Neovlivní, uniklo něco přes sedm tisíc souborů či dokumentů z e-mailových účtů ministra a dalších nejvyšších představitelů resortu, a to včetně zápisů schůze výboru pro vnitřní bezpečnost a úkolů z vojenského výboru EU a dalších citlivých dokumentů.

Podle ministra Zaorálka byl „charakter útoku velmi sofistikovaný“ a „připomínal ten, který byl veden na systém americké Demokratické strany“. Jak k tomu trefně na portálu Lupa.cz ve čtvrtečním komentáři poznamenal Jan Sedlák, jde o protimluv, protože hackerský útok na demokraty rozhodně sofistikovaný nebyl – používal osvědčené a spolehlivé metody sociálního inženýrství a těžil ze slabých či nevhodně zvolených hesel. Sabina Slonková na serveru Neovlivní také zpochybnila tvrzení ministerstva, že šlo o útok směřovaný ze zahraničí a možná organizovaný cizím státem. Ministerstvo se navíc zjevně dozvědělo o útoku již před několika týdny – Dušan Navrátil z NBÚ se o něm (byť neadresně) zmiňoval již týden před jeho „provalením“ v rozhovoru pro Lupu.

Nezbývá, než doufat, že i tento incident přispěje k tomu, aby se veřejná sféra posunula v oblasti bezpečnosti vpřed (zákon 181/2014 sb. samotný zjevně nestačí) – a začala skutečně aktivně pracovat se systémy IDS/IPS, SIEM i moderními bezpečnostními strategiemi a koncepty, jako je například adaptivní bezpečnostní architektura, které jsme věnovali prostor v posledním Reportu.

A na závěr připomínáme jedno ze životních mouder stálého tajemníka Sira Humphreyho: „V diplomacii jde vždy o přežití až do příštího století, zatímco v politice jen do pátečního odpoledne

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....