MWC 2017: Světlá budoucnost SDN a NFV

O MWC se ve zprávách většinou dozvídáme v souvislosti s ohlašováním nových modelů smartphonů (a o něco vzácněji i tabletů či hybridních ultrabooků) pro nadcházející rok. Jistě, jsou výrobci, kteří své novinky představují sólově (Apple a Samsung), případně v předstihu již počátkem ledna na CES, i tak ale letošní Mobile World Congress přinesl řadu zajímavých novinek od LG, Sony, Huawei, Oppo a v neposlední řadě na trh se vracející Nokie. To, kvůli čemu jsme do Barcelony vyrazili, ale rozhodně nebyla obnovená premiéra legendární Nokie 3310.

MWC se v posledních letech stává ve stále větší míře událostí mířící na podniková řešení, především pro oblast telekomunikací a operátorů a doprovodná konference pokrývá nejen náměty čistě mobilní či telekomunikační (jako je například rozvoj a regulace 5G sítí), ale také digitální – v letošním roce mezi ně patřily věci, jako jsou kybernetická bezpečnost (zejména ve vazbě na IoT), sdílená a obecně digitální ekonomika a byznys nebo průmysl 4.0. Odpovídala tomu i účast českých a slovenských firem – dorazily společnosti jako Eset, který prezentoval svá mobilní řešení pro domácnosti i firmy, během konference se blýskl Avast s přehledem nezabezpečených IoT zařízení v Barceloně a live demem hacku chytré domácnosti přes „děravou“ webovou kameru. Na veletrhu byly i další lokální firmy působící v segmentech, jako jsou chytrá města nebo drony.

Vůbec nejzábavnější ale bylo sledovat na celém obřím výstavišti, jak se to, co bylo po léta marně prorokováno – tedy konvergence všech myslitelných oblastí a technologií – náhle stává skutečností. Bez ohledu na to, že na pojem konvergence mezitím všichni tak nějak zapomněli. A místo toho jen vzdychají: obsah, obsah to je král (mimo jiné protože jej lze prodávat i přímo i přes vypasenější příjmy z datových tarifů). Konference doprovázející letošní MWC měla ostatně jako jedno z klíčových témat právě obsah. Vystoupili zde například ředitelé Vivendi, Discovery a dalších významných hráčů světa zábavy, kteří se stále více orientují na mobilní platformy – zejména typy obsahu, které se posouvají směrem k minisériím krátkých pořadů určených pro mobilní uživatele, které se poskytovatelé obsahu snaží také lépe znát a nabídku jim personalizovat – a spolupracovat s operátory. V případě akcí jako je Olympiáda pak půjde o to obsloužit deset miliard šestipalcových obrazovek namísto jedné miliardy obrazovek šedesátipalcových.

Jedním z témat doprovodné konference MWC 2017 byla také sdílená ekonomika. Zaznělo zde například, že bezmála 40 % všech účastníků kongresu (tedy přes 40 tisíc osob) ubytovala platforma AirBnB a představena byla britská carsharingová platforma Hyia Car, která funguje na podobném principu jako AirBnB (svá auta přes ní dávají k dispozici jejich majitelé). Zaznělo též, že ride sharing a služby jako Uber či Lyft se stávají komoditou a nebudou patrně globálním trhem jediného vítěze – i proto že v segmentu se již etablují i jejich agregátory.

Hlavními tématy pro enterprise sféru ale pochopitelně byly 4G, internet věcí a nastupující 5G -a související změna sítí samotných, kdy se nad fyzickou infrastrukturou telekomunikačních sítí již téměř coby standard vznáší virtualizační vrstva NFV (Network Function Virtualization), která umožnila nejen snáze zvládnout model virtuálních operátorů, ale především by do budoucna měla umožnit scale-out řešení pro zvládnutí extrémních požadavků na datové a zejména mobilní sítě při událostech, jako jsou sportovní klání nebo koncerty. Modelovou událostí, jež ukáže, co vše je možné díky virtualizaci v mobilních sítích (a nastupujících 5G technologiích) zvládnout jak z hlediska konektivity pro všechny účastníky, tak z pohledu fenoménů, jako je IoT, by měly být Olympijské hry v Tokiu v roce 2020. Řešení, které pro tyto účely vyvíjí v laboratořích v Grenoblu Atos s využitím technologií VMware (na MWC byla ohlášena nová vCloud NFV 2.0), bude ale zajímavé i tím, že by právě díky svému „softwarově definovanému“ pojetí mělo být opakovaně použitelné – a vhodně škálovatelné nejen pro olympijské hry, ale i pro „menší“ velké události. NFV tak společně se softwarově definovanými sítěmi (SDN) budou podle VMwaru představovat v několika nadcházejících letech segment s tempem růstu (CAGR) kolem 90 % – a vše pochopitelně souvisí s pokračující digitalizací, konvergencí (konečně na ni došlo) a vzestupem IoT. Není divu, že MWC je stále zajímavější a relevantnější pro enterprise sféru.

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....