SYM2018: 7 způsobů, jak ovládnout svět

SYM2018: 7 způsobů, jak ovládnout svět

Švédský novinář, publicista a digitální futurista Andreas Ekström se ve své úterní večerní keynote zaměřil na otázky budoucnosti digitálního světa. Jak sám říká, nezajímá se o technologii technologií a technologii budoucnosti, ale o sociologii, politiku a kulturu technologií a budoucnosti. Jeho přednáška tak byla o moci a odpovědnosti, která se k digitálním technologiím a digitální budoucnosti váže.

„Jak se mohlo stát, že jsme svěřili tak velkou moc a vliv do rukou několika velkých hráčů v technologické sféře, aniž bychom jim kladli některé zásadní otázky,“ řekl Esktröm v úvodu své přednášky, v níž nastínil sedm způsobů, jak mohou digitální giganti ovládnout náš život.

Digitální identita je z pohledu států a jejich občanů naprosto zásadní a její řešení by podle Ekströma nemělo být svěřeno soukromým subjektům, které by jistě byly ochotny takové řešení nabídnou řadě zemí bezplatně. A řada zemí, zejména ty v obtížné rozpočtové situaci (ale nejen ty), na to ráda přistoupí. „Proč nevedu semináře pro mezinárodní organizovaný zločin? Jednoduše proto, že nemám rád organizovaný zločin. Mám ale tři děti – a kdyby ty měly hladovět, povedu klidně řadu týdenních seminářů pro organizované zločince po celé Evropě. Tak prostě funguje život. Jak napsal německý spisovatel Bertol Brecht: První je na řadě jídlo, etika přichází až po něm. Integrita je tedy luxus pro ty, kteří si jej mohou dovolit,“ říká lakonicky Ekström.

Ve světě dnes podle Ekströma existuje řada případů, kdy státy podobné věci dělají – sám pro přednášku vybral hned několik příkladů ze svého rodného Švédska. Například BankID je aplikace používána prakticky všemi Švédy pro ověřování identity, vytvořená sedmi bankami původně pro potřeby jejich vlastních online služeb. Byla ale napsána jako dostatečně otevřená a když banky navrhly, aby ji veřejný sektor využil pro přihlašování ke službám státu, Švédsko na to jednoduše přistoupilo a v podstatě tak zprivatizovalo vydávání a správu elektronických identit – bez jakékoliv veřejné diskuse.

Jsme generace která píše digitální ústavu

„Nejsem vášnivý milovník silného státu, byl bych ale rád, kdyby věci, jako je vydávání a správa identit a ID, patřily mezi záležitosti, o které se stará stát. Až mi expiruje pas, rád se vydám na policii pro nový a nechci, aby mě místo toho poslali do cestovní kanceláře, protože právě ta letos provozuje franšízu. To prostě nechci dělat. Nebo když mi vyprší platnost řidičáku?... ‘Ano, promluvte si s Volkswagenem, oni to teď mají na starosti.‘ Ne, děkuji, to opravdu není společnost, kterou bych si přál.

Některé věci by prostě měla zajišťovat veřejná sféra. A víte, co bychom měli udělat ve Švédsku, v Evropě a všude ve světě? Měli bychom říct těmto krásným, neuvěřitelně skvělým a funkčním řešením, která všichni milují: NE. A místo nich postavit dražší, ošklivější a občas nefungující alternativy, které budou všichni nenávidět. Přesně to bychom měli dělat – myslím to vážně. A proč bychom to měli dělat? Dovolím si být trochu pompézní. Jsme první internetová a digitální generace – my všichni zde v sále. Principy, které položíme, mohou platit dalších sto let, ne-li déle. V podstatě píšeme digitální ústavu a neměli bychom přitom udělat chyby. A outsourcing čehokoliv jen proto, že je to pohodlnější, nebo na to teď nemáme energii či peníze – to není správná cesta ke kvalitní ústavě ale stezka nejmenšího odporu.“

Zatímco v Evropě je několikrát víc připojených zařízení než obyvatel, v globálním měřítku zatím tři miliardy lidí ještě vůbec nevkročily na internet. Podle současných odhadů většina z těchto tří miliard vstoupí do online světa během příštích patnácti let. To bude jak obrovská tržní příležitost, tak obrovská výzva pro země, v nichž tato změna proběhne. „Pokud umíte postavit hardware, napsat software, pomoci vytvořit právní rámce, zvládnout nové jazyky, najít způsob, jak zajistit, aby se z nás všech stali důvěryhodní digitální občané, pak ovládnete celý svět. A ještě jedna otázka, než se posuneme dál: Existuje na světě nějaká konkrétní společnost, jež je v ideální pozici, aby se toho ujala?...

... Ano, existuje."

Seznam všech sedmi způsobů podle A. Esktröma:

  • První způsob, jak ovládnout svět, je ovládnout naši identitu
  • Druhý způsob, jak ovládnout svět, je vlastnit náš čas
  • Třetí způsob, jak ovládnout svět, je dělat peníze z peněz
  • Čtvrtý způsob, jak ovládnout svět, je rozhodovat o tom, co ostatní uvidí
  • Pátý způsob, jak ovládnout svět, je být spojovacím článkem mezi lidmi
  • Šestý způsob, jak ovládnout svět, je být místem, kde si povídáme
  • Sedmý způsob, jak ovládnout svět, je rozbít síťovou neutralitu

Zpátky na: Gartner Symposium ITXpo 2018 – výběr z obsahu, úterý 6. 11.

Přejít na: Speciál Gartner Symposium/ITXpo 2018