37 % podniků již v nějaké formě nasadilo AI

37 procent podniků již v nějaké formě nasadilo AI nebo na těchto projektech aktuálně pracuje. Takřka neuvěřitelné číslo pochází z globálního průzkumu 2019 Gartner CIO Survey, jehož se zúčastnilo více než 2 800 CIO a IT ředitelů. Tahounem trendu přitom nejsou Spojené státy, ale asijsko-pacifický region, kde již AI nasadilo 21 % organizací a dalších 28 % na projektech pracuje (v době průzkumu plánovaly nasazení v příštích 12 měsících). V regionu EMEA jde o 12 a 24 procent (celkově tedy 36 %, těsně pod světovým průměrem), v Latinské Americe je to 12 a 26 procent a konečně nejpomalejší nástup AI probíhá, možná překvapivě, v Americe Severní – 11 % organizací již AI v nějaké podobě nasadilo a 20 % na tom v současné době pracuje.

„Před čtyřmi lety byly reálné AI projekty vyloženě vzácné – celkově jen desetina podniků AI využívala nebo to měla v plánech na nejbližší měsíce. 37 % v roce 2019 představuje nárůst o 270 % během těchto čtyř let,“ říká viceprezident Gartneru Chris Howard. „Jste-li CIO v organizaci, která AI nevyužívá, je velmi pravděpodobné, že vaše konkurence s tím již začala a měli byste to řešit.“ Jedním z důvodů, proč podle analytiků roste reálné nasazování AI takovým tempem (během čtyř let přibližně třikrát rychleji než například 3D tisk), je rychlé vyspívání možností a funkcí a s tím související větší ochota podniků investovat. Jde ale pochopitelně o možnosti a funkce specializované: „Univerzální AI schopná převzít komplexní úlohy je stále na míle daleko, vstoupili jsme ale do éry AI podporující zaměstnance a rozhodovacích věd – technologií souhrnně označovaných jako rozšířená inteligence (augmented intelligence),“ dodává Howard.

Jedním z praktických důvodů pro rychlý růst AI je její využitelnost v oblasti digitální transformace – zejména automatizace úloh. Průzkumy Gartneru ukazují, že více než polovina (52 %) telco firem používá chatboty a více než třetina (38 %) poskytovatelů zdravotní péče se spoléhá na počítačově asistovanou diagnostiku. Mezi další oblasti s vysokým podílem AI patří ochrana před podvody a práce s fragmentovanými zákaznickými skupinami. Více než polovina respondentů pracujících s AI nicméně zdůrazňuje, že neustále čelí problémům s nedostatkem specialistů pro její nasazování a další rozvoj.

Pokračování z INSIDE Observer

Analytici očekávají, že do budoucna dojde k dalšímu výraznému nárůstu využívání AI obecně ve znalostním segmentu ekonomiky – v roce 2021 by 70 procent organizací mělo mít integrovanou AI pro pomoc zaměstnancům a zvyšování jejich produktivity (půjde tedy o různé asistenty, agenty, chatboty nebo analytické nástroje s AI prvky či funkcemi). AI začne také postupně pronikat do oblasti nerutinních činností, která je doposud výhradně lidskou doménou – například již v příštím roce by pětina back-office zaměstnanců bank měla využívat AI při nerutinních činnostech (například revize finančních smluv nebo příprava obchodních a smluvních návrhů apod.).

Více o míře využívání AI lze najít ve studii Gartneru „CIOs Have Awoken to the importance of AI“. Tomu, jak by AI měla v nejbližších letech proměnit pracoviště, je věnována studie „Predicts 2019: AI and the Future of Work“ (pro přístup k oběma dokumentům je třeba předplatné služeb Gartneru).

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....