5G IoT ovládnou nejprve bezpečnostní kamery

Security camera on the Mount Vernon river walk.

Hlavní aplikací v první fázi nástupu 5G IoT řešení budou podle analytiků bezpečnostní kamery. Nástup 4G/LTE sítí před několika lety podniky a jejich CIO zajímal zejména s ohledem na lepší podporu mobility jejich zaměstnanců a zákazníků (a umožnil nejen generační skok v oblasti videokonferencí a porad na dálku, ale také třebas masový rozvoj mobilního streamování videa v HD rozlišení na sociálních sítích a s tím i novou vlnu „civilní“ či občanské publicistiky a žurnalistiky). 5G sítě by měly znamenat nástup nové generace zařízení internetu věcí (IoT), profitujících jak z dostupnějšího vysokorychlostního připojení, tak z nízké latence či lepší podpory Nb-IoT na infrastruktuře mobilních sítí.

Podle analytiků ovládnou první vlnu 5G IoT implementací zejména zařízení využívající dostupnou (levnou či levnější) přenosovou kapacitu – venkovní bezpečnostní kamery. Již v příštím roce by jich celosvětově mělo být instalováno 2,5 milionu (o rok později pak 6,2 milionu a v r. 2022 11,2 milionu). Napřesrok tak budou bezpečnostní kamery představovat plných 70 % 5G IoT koncových bodů – i přes další rychlý růst ale jejich podíl do roku 2023 klesne na 32 % z celkového počtu 49 milionů instalovaných 5G IoT koncových bodů.

V té době (2023) převezmou štafetu největšího segmentu IoT běžícího na sítích páté generace připojené automobily (případně na ně 19.1 milionů jednotek z celkem 25,9 milionů 5G IoT koncových bodů v automobilovém odvětví).  5G sítě se postupně stanou preferovaným a dominantním způsobem zajištění konektivity připojených vozidel – z 15 % v roce 2020 vzroste v tomto segment podíl 5G na 74 % v roce 2023 a 94 % v roce 2028, kdy bude hrát 5G připojení klíčovou roli zejména v oblasti V2X, tedy komunikace vozidel mezi sebou, s okolní infrastrukturou a dalšími účastníky provozu – což by, v případě vhodné implementace, mohlo výrazně zlepšit plynulost i bezpečnost provozu.

Uživatelé služeb Gartner se k tomuto tématu dozvědí více ve studii  “Market Trends: 5G Opportunities in IoT for Communications Service Providers.”

Témata role 5G sítí, internetu věcí i připojených vozidel budou součástí programu Gartner IT Symposia, jež proběhne již za dva týdny v katalánské Barceloně.

 

 

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....