Jedna unie, jedna nabíječka

 

Takřka všemi přítomnými hlasy (582:40) schválil EP návrh standardizace nabíjecích konektorů. Nejde zatím nicméně o závaznou legislativu, ale o výzvu EK, aby připravila do poloviny letošního roku odpovídající legislativu – patrně v podobě direktivy. Součástí návrhu jsou kromě určení jednotného standardu (tím se téměř jistě stane USB Type-C či krátce USB-C) také pravidla zajištění kompatibility mezi různými nabíječkami a mobilními zařízeními (aby si zákazníci se zařízením nemuseli kupovat vždy novou nabíječku) či opatření pro sběr a recyklaci kabelů a nabíječek.

Argumenty o “zbrzdění vývoje” či “vytvoření zbytečného elektroodpadu”, jimiž šermuje Apple, jsou liché. Společnost dosavadním “vývojem” tuny elektroodpadu vytvořila – skvělým příkladem je starý 30pinový konektor, který během svého životního cyklu prošel naprosto nesmyslnou změnou nabíjecích pinů, které ve své době učinily starší příslušenství nepoužitelné pro iPhone 3G a novější, přestože se jednalo o fyzicky identický konektor. V případě notebooků se pak v Apple vzdali vlastního proprietárního nabíjecího standardu MagSafe, bez ohledu na jeho unikátní výhody, a přešli na USB-C – proč by to tedy měl být takový problém u chytrých telefonů či tabletů?

Přestože jde o jeden ze vzácně rozumnějších návrhů evropských legislativních mozků, EP i EK se jím budou, ostatně jako už mnohokrát v minulosti, vlamovat do otevřených dveří. Nebýt hrstky nedisciplinovaných firmiček a tradiční hrabivosti Apple (za kabely lightning vybírá licenční poplatek), stalo by se jednotným standardem již před lety Micro-USB a nově USB Type-C. Většina výrobců drobných mobilních zařízení již dnes nepřibaluje nabíječku – zejména jde-li o zařízení levnější a vybavené standardním Micro-USB či USB-C rozhraním a vystačí-li s běžným nabíjecím napětím a proudem například 5V/2A (platí to například pro elektronické cigarety a vaporizéry, nejrůznější bezdrátové nabíjecí periferie pro PC či přenosná zařízení). Prostor ke zlepšení tu nicméně je – například v oblasti vysokorychlostního nabíjení, které sice USB-C ve své specifikaci podporuje až do úrovně 20V/5A – ekvivalent přibližně 100W příkonu, nicméně na trhu je používána řada méně či více proprietárních standardů pro jeho řízení (například QuickCharge od Qualcommu).

Pokračování z INSIDE Observer

Snahy o standardizaci externích nabíječek mají v EU více než desetiletou historii. Již v roce 2009 vznikla inciativa EK pro vytvoření jednotného externího napájecího zdroje pro mobilní telefony podporující datové přenosy. Vzniklo společné memorandum, které podepsala většina velkých výrobců chytrých telefonů – a to včetně Apple. Vytvořením formálního technického standard byly pověřeny CEN, CENELEC a ETSI, výsledný standard byl publikován v prosinci 2010 jako  EN 62684:2010, později byl zakomponován jako technická aktualizace také do standardů IEC. Ve stejné době – v únoru 2009 vznikla také iniciativa GSMA a šesti výrobců mobilních telefonů a jedenácti významných operátorů vytvořit oborový standard pro nové nabíječky mobilních telefonů, který zahrnoval mimo jiné i vyšší nároky na energetickou úspornost a efektivitu. Ten zná většina majitelů chytrých telefonů s Androidem z předchozích let – vlastní nabíječka s příslušnou zástrčkou, USB-A konektorem a kabelem USB-A/Micro USB-B.

Limitem jednotného standardu se nicméně záhy stal výkon nabíječek - tedy 5V/2A tedy asi 7,5 - 10 W příkonu. V roce 2012 byla vydána specifikace USB Power Delivery umožňující pracovat s napětím 12 a 20 voltů a dodat tak až 36 respektive 60 W přes micro-USB nebo až 100W přes USB-C (ovšem pouze se speciálně dimenzovanými kabely). V roce 2016 pak byla vydán standard IEC 63002:2016 pro interoperabilitu a komunikaci externích zdrojů (nabíječek) s přenosnými zařízeními využívající USB Type-C kabel a konektor. Kromě něj ale ještě existuje technická specifikace IEC 62700 pro univerzální notebookové zdroje  vydaná v roce 2014 a také nově navrhovaná IEEE P1823-2015 - univerzální napájecí adaptér pro mobilní zařízení který je schopen zajistit až 130W při napět 20V, respektive 240W při 60V - ten ale bude používat jiný konektor, než USB-C. Tento navrhovaný standard by podle všeho preferovala pro budoucí generaci zařízenít také EU a zajímají se o něj i výrobci automobilů pro nové napájecí sběrnice.

Je tedy jasné že "sjednocení" kolem USB-C nebude ani zdaleka konečnou. Hromady starých nabíječek a kabelů se nakonec tak jako tak objeví - jen jich snad přece jen bude o něco méně a my nebudeme muset příliš přemýšlet zda máme na víkend sbaleny všechny potřebné adaptéry (to, totiž bude skutečný, reálný přínos podobné regulace pro náš běžný život).

 

 

 

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....