TOP 10 trendů dat a analytiky v roce 2020

Data a analytika nikdy nezklamou – tedy přinejmenším coby jeden z hlavních trendů, jimž by se měl CIO společně s byznysem věnovat. Platí to pochopitelně i v současné době, kdy startují stovky klinických zkoušek možných léků či vakcín na čínský virus, v nichž budou sbíraná data, stejně jako strojové učení či AI využívané pro jejich analýzu hrát klíčovou roli. Neméně důležitá bude analýza zákaznických dat pro firmy, které se chtějí vrátit co nejrychleji k normálu, nebo automatizace rozhodování umožňující jeho zrychlení a zefektivnění.

Na druhou stranu ale v současné době různé domény strojového učení, jako je například rozpoznávání obrazu či tváře, musí čelit více či méně oprávněným obavám i útokům lidskoprávních aktivistů a stávají se v konečném důsledku digitálními obětinami, jimiž se digitální obři snaží v současné společensky napjaté situaci vykoupit například tím, že vyhlásí zákaz používání své technologie určitými způsoby či silovými složkami. To orientaci ve světě technologií a trendů pro analýzu dat jen ztěžuje – pomyslnou pomocnou rukou jsou naopak výběry klíčových trendů, jako je nedávno publikovaný přehled Top 10 trendů v oblasti dat a analytiky pro rok 2020. Jsou jimi:

  1. Chytřejší, rychlejší a responsivnější AI (Smarter, faster, more responsive AI – 75 % podniků se posune od pilotů k provoznímu nasazení)
  2. Ústup dohledových panelů (Decline of the dashboards – nahrazení dynamickými datovými příběhy)
  3. Inteligentní rozhodování (Decision Intelligence – kombinace analytiky, řízení rozhodování a podpory rozhodování)
  4. X analytika (X Analytics – kombinovaná analýza variabilních typů dat)
  5. Rozšířená správa dat (Augmented Data Management, například využití „netradičních“ metadat z účetních systémů apod.)
  6. Cloud je jasná věc (Cloud is a given – pro 90 % datově analytické inovace bude cloud nutností)
  7. Kolize datového a analytického světa (Data and analytics worlds collide – datové a analytické schopnosti a funkce již nebudou chápány jako oddělené entity)
  8. Datová tržiště a burzy (Data marketplaces and exchanges – během dvou let 35 % velkých podniků začne prodávat nebo kupovat data na formálních tržištích, oproti 20 % dnes)
  9. Blockchain v datech a analytice (Blockchain in data and analytics – umožní zejména plnou dohledatelnost aktiv a transakcí a zajistí transparentnost komplexních systémů)
  10. Nové vztahy dat a jejich analytická hodnota (Relationships from the foundation of data and analytics value – zejména analýzy pomocí grafů a obecně postupy zlepšující kontextualizaci rozhodování).

Uživatelé služeb Gartner naleznou jejich podrobný rozbor ve studii Top 10 Trends in Data and Analytics, 2020.

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....