Podzim a zima (patrně) jen virtuálně

Svět konferencí (a nejen těch v IT) už znovu čelí karanténním opatřením. Ti, kdo odvážněji naplánovali své akce na počátek září je (někdy s odřenýma ušima) stihli realizovat, jiní je museli v předstihu několika dnů již podruhé během šesti měsíců zrušit. Zejména v případě mezinárodních konferencí je ale jasné, že virtuální podoba bude standardem. Firmy jako je Apple ukazují, že i keynote digitální konference či virtuální představení novinek mohou být odpovídajícím způsobem bombastické (Stevovo „Today we are introducing three revolutionary products“ ovšem nejspíš nikdy nepřekonají).

Gatner prozměnu v minulém týdnu ukázal, že virtuální konferenci lze realizovat i v takřka nejhorších myslitelných podmínkách – ve velké Británii v současné době platí zákaz sdružování více než šesti osob mimo stálou domácnost (to například znamená, že pokud pětičlenná rodina chce navštívit prarodiče, musí si vybrat kterého z nich uvidí). Realizovat za této situace virtuální konferenci o informační bezpečnosti na níž během čtyř dnů vystupují desítky analytiků a dalších řečníků bylo možné jediným způsobem: každý z analytiků musel streamovat svou přednášku z (ne)pohodlí své domácí pracovny, obýváku, ložnice či jídelny - dokonce i keynote byla streamována tímto způsobem.

Všechny velké dodavatelské, oborové i analytické konference během letošní podzimní sezony proběhnou virtuálně – počínaje VMworldem na konci září, přes Gartner Symposium 9.-12. listopadu až po Infrastrukturní a cloudovou konferenci Gartneru počátkem prosince. Je to smutná zpráva, neuvidíme ty, které jsme si na podobných akcích zvykli alespoň jednou ročně potkávat, nenavštívíme oblíbená místa v Barceloně či Londýně a přijdeme o mnoho skvělých rozhovorů nad sklenicí vína či piva. Dobrou zprávou je, že virtuální konference jsou alespoň přístupnější těm, kteří kvůli firemním pravidlům nemohou nebo z jiných důvodů nechtějí za zajímavými informacemi cestovat. V případě Symposia se to v Česku pokusíme za INSIDE alespoň částečně napravit zapojením do lokálního doprovodného programu – i ten ale, soudě podle současné situace, možná nakonec proběhne v online podobě.

Držme si každopádně do nadcházejících týdnů opět palce. Zrušené cesty na konference nebudou zdaleka tím nejhorším, co svět IT i celou naši ekonomiku čeká (tedy nepatříte-li mezi ty, které konference a cestování bezprostředně živí).

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....