Sedm rizikových oblastí, které byste měli sledovat, a osmnáct rizik, jež bude do roku 2025 třeba řídit.

Klíčem ke zvládnutí rizika je jeho identifikace a následné vědomé řízení možných dopadů. Jeden z historicky nejrozsáhlejších expertních týmů Gartneru se po pandemii a ruské invazi na Ukrajinu, vedoucí k výrazné eskalaci geopolitického napětí, letos na jaře pokusil rozpracovat relevantní rizika, jež významně ovlivňují a v dalších měsících a letech (až do roku 2025) budou ovlivňovat byznys na globální i regionální úrovni. Výsledkem je přehled sedmi hlavních rizikových oblastí a osmnácti rizik, která by organizace a jejich lídři měli v horizontu následujících tří let sledovat, vyhodnocovat a (v závislosti na relevanci) řídit.  

Většina uvedených rizik či rizikových „domén“ zobrazených ve schématu na následující straně v nějaké formě existovala před letošním 24. únorem, případně před začátkem epidemické paniky v březnu 2020. Události posledních měsíců a let ale mnohé z nich zásadně umocnily, posílily či akcelerovaly. Stejně tak okamžité ukončení bojů ve východní Evropě nebude znamenat, že všechna rizika pominou – dopad či propojenost některých se může změnit – jiná (inflace, globální obchodní války, změny ve veřejných rozpočtech apod.) tím ale dotčena být nemusejí. 

Taktéž platí, že to, co je pro některé rizikem a hrozbou, může být pro jiné příležitostí – kromě všeobecného mezioborového dopadu a významu by tak každá organizace měla zvážit individuální dopad a význam pro sebe a svůj obchodní model (a ten může být jak negativní, tak i pozitivní). Analytici zdůrazňují, že vedení podniků by si mělo uvědomit, že v současné době není na programu řešení otázek, jako je „provozní dokonalost“ (operational excellence) – v průběhu posledních tří měsíců (respektive uplynulých dvou let) nastoupila situace, v níž je třeba především akceptovat rizika a s nimi související nejistotu – a dělat odpovídající včasná a odvážná rozhodnutí, případně se ujistit, že má podnik odpovídající finanční, provozní a strategické rezervy a plány, které je možné použít v rámci procesu minimalizace rizik.   

Sedm rizikových oblastí, které byste měli sledovat, a osmnáct rizik, jež bude do roku 2025 třeba řídit 

Do Observeru jsme vybrali přehledové schéma rizik a jejich vzájemných vztahů a ukázkový popis jednoho z osmnácti rizik, jež analytici Gartneru podrobněji ve studii analyzovali. V původním materiálu (dostupném klientům/uživatelům Gartneru) je každé z rizik rozpracováno a popsáno v podobném rozsahu.  

Studie „7 Risk Areas Every Executive Should Expect and Manage Following the Russian Invasion
of Ukraine“ //www.gartner.com/document/4012407 

 Příklad rizika:  

Technologické riziko: Balkanizace technologických domén 

(Odpovědnost za řízení rizika: CIO, CTO) 

Popis rizika: Vzestup národních digitálních předpisů a omezení mezinárodního obchodu, obavy o digitální suverenitu, rozšiřování národních (specifických) spotřebitelských ekosystémů a digitální geopolitika vedou k „balkanizaci“ směřování technologických inovací. Dopady budou napříč doménami – od protokolů po infrastrukturu, aplikace, zařízení a služby. 

Ovlivnění riziky: kybernetická bezpečnost; rozšiřování konfliktu; roztříštěné sdílení dat 

Ovlivňuje rizika: vyšší náklady na soulad s předpisy; roztříštěné sdílení dat; kybernetická bezpečnost 

Klíčové indikátory 

  • Rusko zrychlí zavádění projektu RuNet coby národního suverénního internetu (resp. intranetu). 
  • Rusko a Čína (případně jiné/další rozvíjející se země) uzavřou silnější technologická partnerství, což posiluje trend balkanizace. 
  • Rusko prosazuje RuNet v dalších oblastech východní Evropy a Eurasie. 

Dopady na byznys 

  • Stále více poskytovatelů technologií bude nějakým způsobem omezeno národními vládami (ruskou, ale i dalšími).  
  • V dlouhodobém horizontu může vést spolupráce mezi ruskou a čínskou vládou v klíčových technologických oblastech a v kombinaci s rozšiřujícími se geostrategickými vztahy obou zemí k zásadní provozní restrukturalizaci nadnárodních firem. 

Doporučení v oblasti řízení rizik: 

  • Organizace fungující nadále v Rusku (a na dalších trzích, které by mohly do budoucna usilovat o svou separaci nebo k ní být donuceny) by se měly ujistit, že jimi používané digitální systémy mohou fungovat zcela odděleně. 
  • Exekutivní vedení podniků by současnou krizi mělo vnímat jako příležitost zahájit proces průběžného přehodnocování digitálních geopolitických rizik. 

Intenzita v čase – stabilní: jakkoliv má Rusko z hlediska globálních technologických standardů malý význam, úspěšné vytvoření suverénní digitální národní infrastruktury by se mohlo stát vzorem pro další země. 

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....