Dodávky zařízení letos poklesnou o další čtyři procenta

Dodávky zařízení letos poklesnou o další čtyři procenta – uvádí to nejnovější předpověď vývoje trhu všech koncových výpočetních zařízení (mobilních, tabletů i PC) Gartneru z přelomu ledna  a února. V případě PC půjde o ještě výraznější pokles, a to o sedm procent, navíc navazující na historicky největší pokles o 16 % v roce předchozím (dodávky všech zařízení poklesly v minulém roce o 11,9 %).  

Cykly obměny zařízení se v závislosti na trhu a typu prodlouží o šest až devět (či více) měsíců a stav zásob se v případě PC trhu vrátí k normálu až ve druhé polovině letošního roku. „Ekonomika trhu otřesená inflací a dalšími tlaky bude nadále tlumit poptávku po zařízeních po celý letošní rok. Výdaje koncových uživatelů letos ve skutečnosti poklesnou ještě o něco více než celý trh – o 5,1 %,“ říká ředitel výzkumu Gartneru Ranjit Atwal. „Tak jak se sebevědomí podniků začalo poté, co odeznělo to nejhorší z pandemie, pomalu zlepšovat, je nyní opět ve většině zemí ve fázi hlubokého propadu. Zásadní úlevu od inflace či dno recese neočekáváme dříve než ve čtvrtém čtvrtletí 2023.“ 

Klesající trend ovlivňující trh zařízení se v letošním roce může zlepšit v případě příchodu lepších (méně pesimistických) výhledů na zbytek roku – to by mohlo případně vést k ochotě spotřebitelů i firem utrácet více. Dodávky PC budou nicméně pokračovat v sestupném trendu – byť v letošním roce jen asi polovičním tempem (–6,8 %) oproti loňskému (–16 %).  

V průběhu roku 2023 budou prodejci PC postupně snižovat stavy zásob a analytici očekávají, že k normálu se distribuční a prodejní kanály přiblíží ve druhé polovině letošního roku (po významném nárůstu zásob v roce 2022, k němuž došlo v důsledku přehnaných očekávání prodejců a nečekaně rychlému kolapsu poptávky). 

Přestože již v minulém roce mohli uživatelé řady firemních PC přejít na Windows 11, drtivá většina tak neučinila. Gartner očekává, že do konce roku 2023 na nový operační systém přejde asi čtvrtina podnikových PC, Windows 11 nicméně nepodpoří prodej tak jako přechod na Windows 10 po ukončení podpory (a posléze i rozšířené podpory) mezi roky 2020–2022. Inflační tlaky a hrozící recese navíc prodlouží cykly obnovy – v případě PC a tabletů by podle analytiků Gartneru mohlo letos jít i o víc než devět měsíců.  

Celosvětové dodávky zařízení podle typu, 2022–2023 (tisíce kusů, odhad) 

Typ zařízení 2022 Dodávky 2022 Změna (%) 2023 Dodávky 2023 Změna (%) 
PC 287,159 –16,0 267,676 –6,8 
Tablety 136,938 –12,0 132,963 –2.9 
Mobilní tel. 1,395,247 –11,0 1,339,505 –4.0 
Celkem zařízení 1,819,344 –11,9 1,740,143 –4,4 

Segment osobních počítačů zahrnuje stolní počítače, notebooky, ultramobilní prémiové počítače a chromebooky. Tablety zahrnují všechny systémy Android a iOS. 

Zdroj: Gartner (leden, 2023) 

Podobně tomu bude i u chytrých telefonů: „Spotřebitelé si ponechávají své telefony déle, než se očekávalo, a to o šest až devět měsíců. Při absenci smysluplných nových technologií navíc přecházejí od fixních tarifů a smluv k flexibilním,“ zmínil Atwal. „Kromě toho prodejci přenášejí inflačně zvýšenou cenu komponent na uživatele, což dále tlumí poptávku. Předpokládá se, že výdaje koncových uživatelů na mobilní telefony v roce 2023 klesnou o 3,8 %.“ 

Klienti společnosti Gartner si mohou přečíst více ve studii „Forecast: PCs, Tablets and Mobile Phones, Worldwide, 2020–2026, 4Q22 Update“. 

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....