Celosvětový trh PC se podle Gartneru v 1Q propadl o 30 %, v EMEA dokonce o 36 % 

Další rekordní pokles zaznamenal v prvním kvartále letošního roku celosvětový trh PC, když dodávky meziročně poklesly o 30 %. Podobně jako na sklonku roku minulého také počátkem roku 2023 vedla k poklesu (či přesněji druhému po sobě jdoucímu historicky největšímu kvartálnímu propadu) souhra velkého přebytku zásob a poklesu poptávky po PC v důsledku ekonomické nejistoty a chybějících nákupních motivací.  

„Tlaky v oblasti cenotvorby se u PC během čtvrtletí zintenzivnily s tím, jak prodejci nabízeli značné slevy, aby se zbavili zásob,“ říká analytik a ředitel výzkumu Gartneru  Mikako Kitagawa. „Aby podpořili poptávku, prodejci dočasně snížili průměrné prodejní ceny (ASP) počítačů, které již jsou v prodejních kanálech, ale ASP nových počítačů dodávaných do prodejních kanálů zůstaly zvýšené kvůli inflací způsobenému růstu nákladů v dodavatelském řetězci.“ 

Samotní prodejci PC a příslušenství pak uplatňovali strategii ochrany marží, nikoliv snahu o získání podílu na trhu snižováním cen,“ dodal Kitagawa. „V roce 2023 tak dojde k mírnému nárůstu prodejních cen, protože prodejci přenesou zvýšení nákladů na nové počítače vstupující do prodejního kanálu na koncové uživatele.“ Pořadí nejvýznamnějších dodavatelů na celosvětovém trhu s osobními počítači se v prvním čtvrtletí roku 2023 nezměnilo, společnost Lenovo si udržela první místo v dodávkách s 23,3% podílem na trhu (viz tabulku trhu v číslech). 

Lenovo ale zároveň zaznamenalo nejprudší meziroční pokles dodávek během dvou čtvrtletí ve své firemní historii. Zatímco USA byly pro Lenovo obzvláště náročným trhem (meziroční pokles zde činil bezmála 36 %), v Japonsku společnost zaznamenala mírný růst díky nákupům osobních počítačů na konci fiskálního roku. 

Pro společnost HP šlo o sedmé po sobě jdoucí čtvrtletí s dvouciferným poklesem dodávek (sic!). Nejvíce dodávky společnosti HP poklesly v regionu EMEA – o 37 % ve srovnání s obdobím před rokem, naopak na severoamerickém trhu byl pokles mírnější (jen asi o 13,5 %). Společnost Dell zaznamenala čtvrté po sobě jdoucí čtvrtletí meziročního poklesu. Nejvíce zasaženým trhem byla Asie a Tichomoří, kde dodávky klesly o více než 40 % (sic!). Pokles společnosti Dell byl z velké části způsoben slabou poptávkou na trhu firemních PC.  

Poptávka po firemních počítačích byla v tomto čtvrtletí celkově nízká, ale trh malých a středních firem (SMB) byl kvůli ekonomické nejistotě obzvláště slabý,“ řekl Kitagawa. „IT zůstalo hlavní oblastí výdajů malých a středních podniků, protože organizace si uvědomují důležitost využití technologií pro růst, ale osobní počítače jsou často první oblastí, která se potýká s rozpočtovými škrty, protože životnost produktů se může prodloužit. Naopak výdaje v ostatních technologických segmentech, jako jsou software a IT služby, by měly v roce 2023 růst.“ 

Regionální odlišnosti 

Trh s osobními počítači v USA klesl v prvním čtvrtletí roku 2023 o 25,8 %. Ačkoli byl ekonomický výhled USA v prvním čtvrtletí roku 2023 lepší, než se původně očekávalo, zejména pokud jde o spotřebitelské výdaje, na prodej PC to nemělo výrazný vliv, protože spotřebitelé se rozhodli utratit své peníze jinde. Společnost Dell si na základě dodávek zajistila první místo na americkém trhu s osobními počítači s 26,4% podílem na trhu, zatímco HP následovala s 25,7% podílem.  

Trh s osobními počítači v regionu EMEA zaznamenal výrazný pokles o 35,9 % ve srovnání s předchozím rokem, přičemž objem dodávek v celém regionu klesl pod celkový objem dodávek v USA. „Pokračující vliv politických nepokojů, inflačních tlaků, zvyšování úrokových sazeb a očekávané recese vyústil v další masivní pokles trhu s osobními počítači v regionu EMEA,“ vysvětlil Kitagawa. „Žádný ze šesti největších dodavatelů nebyl vůči tomuto propadu imunní, všichni ztratili meziročně více než třetinu objemu dodávek.“ 

Výrazný pokles zaznamenal také trh s osobními počítači v Asii a Tichomoří, přičemž nejvíce utrpěla Čína kvůli vysokým zásobám v prodejním kanálu a slabé poptávce. Mimo Čínu byl trh s osobními počítači rovněž slabý v důsledku inflace, rostoucích úrokových sazeb a znehodnocení místní měny. Země včetně Indie a Vietnamu si však vedly o něco lépe díky přesunu výrobních závodů a obchodních operací mimo Čínu, protože se podniky snažily diverzifikovat, aby snížily přílišnou závislost na Číně jako jediném zdroji výroby. Japonský trh zaznamenal ve srovnání s ostatními regiony relativně mírný pokles o 9,8 %. 

Tyto výsledky jsou předběžné (pozn. red.: nemůžeme je proto prozatím doplnit o výsledky lokální). Konečné statistiky budou brzy k dispozici klientům programu Gartner PC Quarterly Statistics Worldwide by Region.  

Předběžný odhad dodávek PC výrobci v 1Q23 (tisíce Kč) 

Společnost 1Q23 Dodávky 1Q23 podíl (%) 1Q22 Dodávky 1Q22 tržní podíl (%) 1Q23-1Q22 změna (%) 
Lenovo 12,828 23,3 18,375 23,3 –30,2 
HP Inc. 12,019 21,8 15,866 20,1 –24,2 
Dell 9,541 17,3 13,804 17,5 –30,9 
Apple 4,819 8,7 7,324 9,3 –34,2 
ASUS 3,910 7,1 5,584 7,1 –30,0 
Acer 3,523 6,4 5,531 7,0 –36,3 
Ostatní 8,514 15,4 12,268 15,6 –30,6 
Celkem 55,154 100,0 78,752 100,0 –30,0 

Pozn.: Data zahrnují stolní PC a laptopy vybavené Windows, MacOS a Chrome OS. Data vycházejí z předběžné studie, finální čísla se ještě mohou změnit. Statistiky vycházejí z dodávek výrobců do distribučních/prodejních kanálů. Součty nemusejí vzhledem k zaokrouhlení přesně souhlasit.  

Zdroj: Gartner, duben 2023 

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....