Algoritmický byznys je tu

Algoritmický byznys je tu. Tak otevřel první analytickou plenární přednášku na konferenci Gartner Symposium/ITxpo Bruce Bond. Namísto parafrází přinášíme přepis vybraných částí jeho projevu (verzi s videem naleznete zde)

gartner symposium 2015 nedele

 

 

 „Algoritmický byznys je tu. Dokážete spočítat hodnotu vztahů se třemi miliardami lidí používajících chytré telefony? Dokážete spočítat hodnotu přístupu ke třiceti miliardám věcí? Dokážete spočítat hodnotu důvěry ve vašich digitálních interakcích? Propojení, vztahy a algoritmy budou určovat budoucnost byznysu. Znamená to, že pokud tou nejdůležitější věcí, kterou nabízíte, jsou data, máte problém.

Velká data nejsou místem, kde lze najít hodnotu. Data jsou rozhodně nezbytná, ale také pomíjivá. Sama o sobě nemohou přinést transformaci. Vaše organizace se na vás dnes může dívat jako na datového kurátora, jenže sbírat a ukládat data může kdokoliv. Dobrá analýza, pokud ji zvládnete, samozřejmě má svou hodnotu. Ale najmout si někoho, kdo udělá analýzu dat, může každý – bez ohledu na to, o jak velkou hromadu dat jde. Data jsou v podstatě hloupá. Nic neznamenají, pokud nevíte, jak je použít, jak s jejich pomocí konat. Jsou to algoritmy, v nichž je skutečná hodnota. Algoritmy definují akci.

Počítejte hodnotu svých algoritmů, buďte algoritmickým byznysem. Jde o příležitost pro CIO – aby byli strategickým hlasem ve věci využívání informací. Aby vybudovali platformu digitálních technologií a stali se důvěryhodným spojencem. Je ale třeba najít rovnováhu své pozice nikoliv navyšováním zdrojů a rozpočtů IT oddělení, ale tím, že budou motorem digitální inovace – vliv totiž lze škálovat, kontrolu nikoliv.

Začněte se zbavovat alespoň některých aktivit, které lze dělat efektivněji a bezpečněji jinde – podle hesla: byznys, dav (crowd), cloud. Změňte přístup k riziku, bezpečnosti, ochraně a kvalitě cestou odolnosti, detekce a odezvy a bezpečnosti založené na lidech (people centric security). Musíte s rozumem a citem získávat i přidělovat důvěru, navrhovat řešení, která umožní schválené uživatele bezpečně a snadno připojit. Důvěřujte a prověřujte, zkoumejte a využívejte všechny příležitosti.“

Další vybrané novinky a postřehy z letošního sympozia budeme tento týden publikovat na našem twitterovém účtu a webu INSIDE.cz.

Zaujal vás „algoritmický byznys“, máte pocit, že analytici tím dobře pojmenovali další směřování IT a (digitálního) byznysu?

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....