Znáte 50 nejchytřejších firem?

Pohled na letošní žebříček 50 nejchytřejších firem podle MIT Technology Review nabízí řadu překvapení. To prvotní může na některé čekat hned na prvním místě, jež obsadil výrobce grafických čipů Nvidia (minulý rok byla společnost na 12. příčce). První pozice grafického hegemona souvisí pochopitelně s novou oblastí, do níž se Nvida před časem vydala – využívání GPU pro oblasti, jako jsou strojové učení a vývoj specializovaných čipů například pro datová centra, nebo samořiditelné automobily (aktuálně se, pravda, nejlépe prodávají její grafické karty střední třídy využívané pro „těžbu“ kryptoměn, to je ale jiný příběh).

Na dalších čtyřech příčkách nejsou asi žádná velká překvapení: druhé místo patří SpaceX (jež nedávno dosáhla úspěchu v podobě opakovaného použití nosné rakety) a třetí Amazonu (ten kromě rozvoje asistentky Alexa začal po akvizici WholeFoods realizovat svůj koncept chytrých obchodů). Čtvrtá příčka připadla společnosti 23andMe, která si ji vysloužila poté, co americká FDA letos dovolila sdělovat pacientům možná zdravotní rizika na základě analýzy jejich DNA (zatím jich tuto službu využilo něco přes milion). Na pátém místě skončil vlastník Googlu, společnost Alphabet, která investuje obrovské prostředky do rozvoje AI technologií.

Ve zbytku žebříčku (jehož značnou část okupují biotech firmy) jsou asi nejzajímavější společnosti, které veřejnost příliš nezná.  Například šestá iFlytek, která vyvíjí nejúspěšnějšího čínského hlasového asistenta, Desktop Metal na 19. příčce se zase věnuje vývoji levného a rychlého 3D tisku kovových součástek (díky komerčnímu nasazení 3D tisku a plné robotizaci ve své továrně v Ansbachu se do žebříčku na 38. místo dostal i Adidas). 21. Gamalon má AI technologie a algoritmy které umějí přepisovat svůj vlastní kód a výrazně urychlovat strojové učení. Do podobné sféry patří i start-up ForAllSecure na 35. místě, jehož bot pro detekci, testování a opravu bezpečnostních děr v softwaru v polovině minulého roku vyhrál soutěž DARPA.

Do žebříčku se ale dostaly i firmy z rozvíjejících se ekonomik, například 26. MercadoLibre z Latinské Ameriky vyvíjející řešení pro mobilní POS transakce a platební nástroje, jež používá bezmála 200 milionů uživatelů, nebo na 44. místě africká Jumia (dříve Africa Internet Group), jejíž konsolidovanou mobilní platformu webových a e-commerce služeb používá přes půl milionu afrických firem (například formou zprostředkování on-line objednávek zákazníkům, kteří mají omezený přístup k internetu).

 

 

 

 

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....