AIops: čeho by se al-Chorezmí nenadál

Toho by se jistě Abú Abd Alláh Muhamad Ibn Músá zvaný al-Chorezmí nenadál, když coby perský matematik pocházející z města Chórezm (dnes Uzbecká Chiva) psal během devátého století svá díla o matematice, že jeho jméno bude o 1 200 let později skloňováno nejen v souvislosti s tvorbou programů, ale také s digitálním byznysem, novými obchodními modely a nejnověji i s efektivnějším řízením vlastního IT. (Pozn.:  Chorezmího knihy díky pozdějším latinským překladům seznámily evropskou vědu s indickou poziční soustavou provádění matematických výpočtů a v neposlední řadě s nulou. Přes latinu se nám do dnešních dob dochovalo al-Chorezmího jméno, jež bylo ve středověku použito jako základ pro označení algoritmu.)

Fenomén či princip AIops (Algorithmic IT Operations – tedy algoritmického řízení IT provozu) představuje vlastně cosi jako zpětnou projekci digitální transformace byznysu do IT. Vedoucí výzkumu Gartneru Pankaj Prasad jej popisuje takto:

„Technologické platformy AIOps sestávají z několika vrstev odpovědných za sběr a ukládání dat, analytických systémů a nástrojů pro vizualizaci. Umožňují integraci s dalšími aplikacemi prostřednictvím API rozhraní, a dovolují tak zpracování dat nezávisle na dodavatelích. Díky tomu, že mohou pracovat prakticky s libovolnými daty (z kteréhokoliv nástroje), mohou být AIOps hladce napojeny na nástroje pro řízení IT provozu (ITOM).“

AIOps se mohou na první pohled zdát jen jako další typ analytického nástroje – a svým způsobem jím i jsou. Je to vlastně využití dosavadních znalostí a zkušeností posbíraných v oblastech práce s velkými daty, strojovou analytikou a obecně diagnostice a podpoře – a jejich přetvoření pro potřeby řízení IT provozu, jako jsou následné zpracování dat (logů) sbíraných z monitorovacích nástrojů, obousměrná interakce s nástroji ITSM (řízení IT služeb) nebo automatizace s preskriptivními funkcemi. Jejich původ lze podle Prasada vysledovat v nástrojích pro provozní IT analytiku (ITOA) která se objevila společně s příchodem technologií pro zpracování velkých dat (u nichž není jedinou odlišností velikosti – Volume, ale často i další dvě V: dynamika jejich tvorby či sběru a rozličnost povahy – Velocity a Variety – pozn. red.).

S tím, jak se mění analytika od prosté podpory rozhodování směrem k přímému řízení obchodních procesů (včetně automatického výběru a spuštění dalšího kroku), je třeba tyto změny promítat zpětně i do řízení procesů v oblasti infrastruktury a provozu (I&O) IT. „Analytické platformy už nelze chápat jako laboratorní prostředí. Konzistentní výkonnost datových a analytických platforem je pro stále více podniků klíčová – a pouze technologie AIOps umožňují plné monitorování moderních datových a analytických platforem,“ vysvětluje Pankaj Prasad.

Tématům analytiky, využívání informací jako podnikových aktiv a příkladů digitální transformace bude věnován Digital Implementation Briefing příští týden v Praze.

 

 

 

19

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....