Sedm digitálních otřesů, s nimiž nejspíš nepočítáte

Sedm digitálních otřesů, s nimiž nejspíš nepočítáte, představili analytici na první ze série konferencí Gartner Symposium/ITXpo 2018, která se uskutečnila minulý týden v americkém Orlandu (její evropská podoba nás čeká již za dva týdny v Barceloně). O nečekaných digitálních otřesech byla řeč již na loňském sympóziu, a letošní seznam tak obsahuje některé „známé firmy“, přesto se od toho loňského v mnoha směrech liší.

Na prvním místě jsou tentokrát kvantové počítače, které díky možnostem paralelismu daného povahou kvantových výpočtů mohou zásadně otřást řadou oblastí tradičního IT tím, že umožní relativně snadno činit doposud složité výpočty, což by mohlo znamenat (doslova) průlom například v kryptografii, ale také zpřístupnit zcela nové typy výpočetních úloh a přinést je do praxe (již dnes je možné s kvantovými počítači experimentovat cestou jejich pronájmu coby cloudové služby).

Na druhé místo se dostaly překlady v reálném čase, které jste si již možná vyzkoušeli coby občas obdivuhodně funkční (a někdy zase děsivě selhávající) funkci chytrého telefonu. Zda a jak brzy přijdou překladatelé a tlumočníci o práci, je ale otázka, zejména u odbornějších textů či méně používaných jazyků (tam patří i čeština) to ještě asi bude nějakou dobu trvat.

Třetí pořadí obsadily nanotechnologie, tedy řešení na úrovni jednotlivých atomů a molekul. Dnes se již poměrně široce uplatňují v materiálových vědách, zdravotní péči, elektronice či výrobní sféře, zásadní průlom by ale mohl nastat s nástupem technologií ,jako je 3D tisk v nanorozměrech, případně tisk orgánů a tkání apod.

Inteligence rojů je téma, na které jste také možná již narazili (byla o něm řeč v souvislosti s top 10 technologickými trendy v minulém roce). O rojích se často hovoří v souvislosti s IoT či drony (včetně těch miniaturních armádních), analytici ale upozorňují, že tento koncept může být zajímavý i v čistě softwarové podobě miniaturních „entit“ kódu, které se dokážou koordinovat a případně replikovat, a mohou tak být zajímavým tématem pro CIO v této formě.

Rozhraní strojů a lidí (HMI, Human-Machine Interface) souvisí s fenomény, jako jsou AR a VR (rozšířená a virtuální realita) či MR (smíšená realita), ale také s možnostmi, které stroje mohou nabídnout z hlediska rozšíření fyzických schopností (nejen) lidem s tělesným postižením. Jedním z takových zařízení mohou být například EMG nositelné přístroje (electromyography), které umožňují ovládání pomocí měření aktivity svalů (ta je snímána jako „gesta“).

Revoluce v softwarové distribuci – také tento otřes byl zmíněn již v loňském přehledu a týká se zejména posunu podnikového softwaru podobným směrem, jakým se posunul software pro koncové uživatele – hráči nakupující dnes hry přes Steam či Origin jistě rychle pochopí, o čem je řeč. Analytici jsou přesvědčeni, že prakticky veškerý podnikový software se v dohledné době bude prodávat (i díky jednoznačnému posunu k modelu SaaS) prostřednictvím podobných on-line tržišť.

Odklon od chytrých telefonů je něco, co může znít velmi nepravděpodobně, nicméně nové typy rozhraní, zejména hlasoví asistenti, kteří mohou být vhodnou alternativou v situaci, kdy nemáme volné ruce (řízení automobilu, vaření, ale vlastně i intenzivní produktivita na PC). Chytré telefony také díky technologiím, jako jsou virtuální asistent,i a jejich propojení na další zařízení, jako jsou obrazovky PC či televizoru, postupně podle analytiků přestanou být hlavním zařízením pro konzumaci obsahu, jímž se v posledních letech staly.

Více o digitálních otřesech, které nejspíše nečekáte, se dozvíte v přednášce na Gartner Symposiu již za dva týdny.

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....