Kdo zůstane na home office?

Tři čtvrtiny firem nejspíš ponechají přinejmenším menší část zaměstnanců v režimu práce na dálku (resp. z domova) i po odeznění současných karanténních opatření. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnil Gartner v minulém týdnu mezi 317 CFO a vedoucími pracovníky v oblasti financí. Podíl firem, kde by v režimu práce na dálku zůstalo padesát či víc procent zaměstnanců, je sice malý (6 %), nicméně těch, které by ve vzdáleném módu ponechaly 10–20 % zaměstnanců, je dohromady 42 % (viz trh v číslech).

Jistě jde o čísla globální, nikoliv lokální, opět ale ilustrují, nakolik současná situace může, přinejmenším zčásti, nevratně změnit řadu oblastí byznysu, jichž se dotýká. Ve firmách, které dobře zvládly či zvládnou řízení vzdálených týmů a udrží produktivitu zaměstnanců v domácím prostředí (což pochopitelně předpokládá i vhodné zázemí na straně zaměstnance – například oddělenou domácí pracovní místnost či zónu), dává smysl hledat úspory právě v této oblasti (redukce kancelářských prostor, přechod z klasického zaměstnání na model kontraktorský apod.), spíše než přemýšlet, které ze zaměstnanců propustit (ostatně v předchozím rychlém průzkumu Gartneru mezi CFO se ukázalo, že čtyři z pěti plánují za současné situace navýšit objem práce od kontraktorů).

Jak jsme již zmínili v předchozích komentářích Observeru, jde o trend, který bylo možné vysledovat již v minulém roce (věnovaná mu byla například tato studie Gartneru „Maverick“), a současná situace jej pouze urychlila – zejména tím, že řadu podniků donutila práci na dálku naplno „zprovoznit“ a začít se učit, jak zaměstnance v tomto režimu správně řídit a motivovat (a to i v případě větších týmů či pozic, u nichž to bylo dříve takřka nemyslitelné). Firmy se pochopitelně musejí vyrovnat s řadou souvisejících problémů – například odlišnostmi v řízení informační bezpečnosti (na toto téma se uskuteční 23. 4. on-line seminář Gartneru pro uživatele z ČR a SR).

 

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....