e-Government Cloud na obzoru

Konečně, chtělo by se říct, současně s ulevujícím vydechnutím nad rodící se strategií cloudu veřejné správy či přesněji eGovernment Cloudu (eGC). Konference (či seminář s hojnou účastí) “Národní strategie cloud computing České Republiky”, kterou na toto téma uspořádala minulý týden Česká společnost pro systémovou integraci nabídla jak pohled na současný stav návrhu “zúžené strategie”, tak na příklady ze zahraničí – zejména Velké Británie.

Samotný návrh strategie představil Miroslav Tůma z MVČR. Je v ní definována zejména státní část eGC, tedy cloudová infrastruktura kterou bude vlastnit a provozovat přímo stát a popisuje též komerční část eGC, tedy možnosti a pravidla pro využívání cloudových služeb komerčních poskytovatelů. V případě státního cloudu je na místě zdůraznit pojem infrastrukturní, protože v první fázi, která by měla startovat již v letech 2017-18, se bude skutečně jednat výhradně o služby IaaS cloudu, do nějž mají být „nenásilně“ postupně umísťovány jednotlivé agendy (například v rámci dožití HW, inovace nebo obnovy IS) – v případě institucí státní správy se bude jednat o závazný předpis, u samospráv bude „nenásilný“ přechod do eGC dobrovolný (je ale možné, že kraje budou ještě zařazeny do stejné kategorie jako resorty a úřady státní správy). Strategické informační systémy bude pochopitelně možné umísťovat jen do tohoto státního cloudu (či cloudů), strategie bude zároveň definovat výjimky (zejména specifického bezpečnostního charakteru) pro systémy které do cloudu nemají být umísťovány vůbec.

Pravděpodobnost, že se takto definovaný eGC ve větší míře rozběhne již v příštím roce, ale bohužel není příliš vysoká – zejména proto, že samotný návrh strategie bude vládě předložen v červnu a až v prosinci letošního roku má být vypracován (hotov) vlastní projekt vybudování eGC. Oblast PaaS a SaaS zatím zůstává „výhledovým tématem“, je tedy docela dobře možné, že na ní v případě cloudu státní a veřejné správy dojde až po roce 2020.

Na konferenci zazněly také zajímavé poznámky ohledně strategií, které v oblasti využívání cloudových řešená volí některé menší země – zejména Estonsko, které má prakticky celou páteř e-governmentu jako „hot backup“ v komerčním cloudu. Konečně asi tím nejlepším postřehem z „kuloárů“ je, že cloud konečně přestal být ve státním sektoru neslušným slovem a nahrazuje dosavadní mantru sdílených služeb.

Očekáváte nějaké změny či výrazné přínosy, které by do oblasti systémů státní správy mohla přinést strategie eGC? Napište nám emailem nebo na Twitter.

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....